ВІДДІЛ ОСВІТИ ВІННИЦЬКОЇ РДА
Меню сайту

Block title
Block content

Пошук

Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 03:09

Головна » 2014 » Березень » 25 » Семінар для методистів психологічних служб
18:54
Семінар для методистів психологічних служб

20 березня 2014 року на базі Агрономічненської середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. в рамках роботи міжрайонного методичного центру психологічної служби «Генеза» відбувся семінар для методистів психологічних служб, практичних психологів та соціальних педагогів районів та міст Вінницької області на тему: «Соціально-психологічні основи протидії торгівлі людьми та експлуатації дітей. Використання потенціалу сім’ї в просвітницько-профілактичній» на якому відбулося обговорення питання торгівлі людьми як ганебного соціального явища 21 ст. та здійснення заходів щодо попередження випадків потрапляння в ситуацію торгівлею людьми. 
В роботі семінару взяли участь делегації з районів та міст Вінницької області 
Відкрила семінар методист психологічної служби Комунальної установи «Вінницький районний методичний центр закладів освіти» Вінницької районної ради Григораш Тетяна Миколаївна, яка представила учасників семінару. 
З вітальним словом до поважного зібрання звернулася методист навчально-методичного центру психологічної системи освіти Вінницької області Адамчук Людмила Леонтіївна, яка зазначила, що з розвитком правової  соціальної держави особливо актуалізуються питання захисту прав і свобод громадян а також довела до відома учасників семінару механізми взаємодії навчально-методичного центру  ПССО Вінницької області з районними, міськими психологічними службами щодо координації діяльності та впровадження в практичну роботу інноваційних програм з питань протидії торгівлі людьми. 
Директор Комунальної установи «Вінницький районний методичний центр закладів освіти», Вінницької ради Маціпура Лариса Петрівна презентувала роботу методичного центру, відмітила важливість роботи психологічної служби району, та наголосила на тому, що практичний психолог та соціальний педагог – це той фахівець, який тримає руку на пульсі сьогодення і завжди готовий прийти на допомогу іншим. Лариса Петрівна наголосила, що просвітницька робота серед молоді відіграє важливу роль у протидії торгівлі людьми. Освітні програми та заходи для школярів покликані поінформувати учнів про таке небезпечне явище, як торгівля людьми та експлуатація дітей.
 Також перед присутніми виступила заступник начальника управління праці та соціального захисту Вінницького району Олійник Надія Кирилівна, яка зазначила, що робота в даному напрямку має бути спрямована на підготовку фахівців з проблем запобігання експлуатації і торгівлі людьми в Україні, робота з протидії торгівлі людьми повинна містити ґрунтовні матеріали для про¬ведення просвітницької діяльності з молоддю, забезпечувати доступність інформації та матеріалів міжнародного і державного законодавства України щодо проблем дискримінації жінок, торгівлі людь¬ми, сприяти ефективному використанню учнями правової системи для захисту власних прав. 
Директор Агрономічненської СЗШ І-ІІІ ступенів Ануфрієва Н.М. познайомила учасників семінару зі своїм навчальним закладом, з його життєписом та відмітила, що завдяки роботі психологічної служби школи, яку очолює практичний психолог Бісікало Лариса Георгіївна, школа забезпечена якісним повноцінним психологічним супроводом навчально-виховного процесу, де кожен з його учасників відчуває на собі фахову підтримку, результативну діагностику, просвіту, консультування та корекцію. 
Голова районного методичного об’єднання практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів Вінницького району, практичний психолог Сосонської СЗШ І-ІІІ ступенів  Будзиган О.М. познайомила присутніх з досвідом роботи практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів Вінницького району та відмітила, що пріоритетним напрямком роботи психологічної служби району була, є і залишається просвітницько-профілактична робота з питань протидії торгівлі людьми. 
Досвід роботи практичних психологів дошкільних навчальних закладів Вінницького району презентувала голова районного методичного об’єднання практичних психологів дошкільних навчальних закладів район,  практичний психолог ДНЗ «Ромашка» смт Вороновиця Дажура О.М. 
Керівник психологічної служби системи освіти Вінницького району Григораш Т.М. яка є регіональним тренером у Вінницькій області Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Укарїна» представила учасникам семінару власний досвід роботи на тему: «Соціально-психологічні аспекти  впровадження просвітницько-профілактичних програм з протидії торгівлі людьми». У своїй презентації Тетяна Миколаївна спочатку закцентувала увагу присутніх на дефініції поняття «торгівля людьми», зупинилась на зовнішніх та внутрішніх причинах існування цього ганебного явища, наголосила на шляхах протидії торгівлі людьми та дітьми та як використовувати потенціал сім’ї у просвітницько-профілактичній роботі з даного напрямку. Далі методист детально зупинилась на питанні методичного забезпечення профілактичної роботи з протидії торгівлі людьми з усіма учасниками навчально-виховного процесу, наголосивши, на необхідності впровадження в практичну роботу інноваційний форм та методів роботи з протидії торгівлі людьми. Особливий акцент Тетяна Миколаївна зробила на використання настільних дидактичних ігор «Рожеві окуляри» та «Галопом по Європах», навчальних мультиплікаційних фільмів: «Пригоди Лі та Кіма: магія тварин» та «Дві маленькі дівчинки» у профілактиці торгівлі людьми в навчальних закладах.
З питанням: «Протидія торгівлі людьми як пріоритетний напрямок роботи практичного психолога навчального закладу» перед присутніми виступила практичний психолог Малокрушлинецької СЗШ І-ІІІ ступенів Мазурук Н.В. Зокрема Наталія Віталіївна зазначила, що просвітницько-профілактичні заходи мають підвищити поінформованість і учнів, і учителів, і батьків про ймовірні ризики та шляхи потрапляння в ситуації, пов’язані з торгівлею людьми, формування у них моделі безпечної та конструктивної поведінки в ситуаціях ризику стати «живим товаром»; формування толерантного ставлення до постраждалих від торгівлі людьми.
Про роль соціального педагога навчального закладу в профілактиці торгівлі людьми розповіла присутнім соціальний педагог НВЗ: «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей смт Стрижавка» Казьмірук Л.Д., яка познайомила усіх зі специфікою роботи саме соціального педагога з усіма учасниками навчально-виховного процесу з пропонованої теми. А також наголосила на співпраці і адміністрації навчального закладу, і практичного психолога, і соціального педагога, і всіх педагогів загалом в успішності вирішення питань, пов’язаних з протидією торгівлі людьми в цілому і дітьми зокрема.  
В практичний модуль семінару було включено тренінгове заняття «Протидія торгівлі людьми і дітьми», яке підготували та провели практичні психологи Агрономічненської СЗШ І-ІІІ ступенів Бісікало Л.П. та Лука-Мелешківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сітарська Н.В., метою якого було надати інформацію про те, що таке торгівля людьми, інформувати про національні та міжнародні правові стандарти, що регламентують протидію торгівлі людьми, підвищити компетентність щодо ризиків, пов’язаних із торгівлею людьми, та неризикованої поведінки. Використовуючи арсенал майстерності проведення тренінгових занять практичним психологам вдалося донести до присутніх в простій прийнятній формі такі складні та серйозні поняття як причини й наслідки торгівлі людьми; ознаки та форми торгівлі людьми, використовуючи різноманітні вправи тренерам вдалося навчили визначати, чи є та чи інша ситуація ситуацією торгівлі людьми, познайомити учасників із законодавством, що регулює питання, пов’язані з протидією торгівлі людьми.
Після проведення заходу відбулося його обговорення, в якому взяли участь усі учасники семінару. З уст керівників психологічних служб м. Вінниці, Калинівського, Липовецького, Могилів-Подільського, Козятинського, Оратівського районів звучали схвальні відгуки про проведений захід і висловлювалися слова вдячності за гостинність, відкритість до спілкування та бажання щиро ділитися власним досвідом. Методист НМЦ ПССО Вінницької області Адамчук Л.Л. відзначила високий фаховий рівень працівників психологічної служби системи освіти Вінницького району з даного питання. ЇЇ колега, методист НМЦ ПССО Вінницької області Козачишина В.В. подякувала практичним психологам, які проводили тренінгові заняття за його змістовне, методично грамотне та успішне проведення, також нею було відзначено налагоджену систему роботи в районі з питань протидії торгівлі людьми..   
З торгівлею людьми як злочином міжнародного характеру світова спільнота намагається боротися вже давно. Але, незважаючи на увагу міжнародних організацій до зазначеної проблеми, торгівля людьми, примусова проституція та торгівля людськими органами останніми роками набули поширення як види незаконного бізнесу. Це явище можна назвати "товаризацією особистості". Воно є, в першу чергу, наслідком відсутності відповідного правового і соціального захисту людини. Індустрія торгівлі живим товаром розвивається надзвичайно стрімкими темпами, являючи собою найбільш прибутковий кримінальний бізнес у світі. Прибутки від нього сягають астрономічних розмірів, щорічно приносячи кримінальним угрупованням мільярди доларів. Нині торгівля жінками й дітьми вважається третім за величиною джерелом доходів організованої злочинності, поступаючись лише наркотикам і зброї.
Проблема боротьби з торгівлею людьми є багатоплановою і вимагає великих зусиль як країни так ї кожної людини, яка переймається цією проблемою. І від грамотної, системної та спільної організації взаємодії усіх небайдужих людей можна навчитися конструктивно вирішувати усі проблеми, пов’язані з питаннями торгівлі людьми та дітьми – підсумувала методист ВРМЦЗО Григораш Т.М.

 

Категорія: Інформації | Переглядів: 1065 | Додав: IgorMV
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ЦНІЗЗОВР; 2024