ВІДДІЛ ОСВІТИ ВІННИЦЬКОЇ РДА
Меню сайту

Block title
Block content

Пошук

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 09:36

Головна » 2014 » Травень » 28 » методичне об'єднання в дошкіллі.
18:20
методичне об'єднання в дошкіллі.

Методичне об’єднання як форма підвищення
фахової майстерності педагогів
або 
призначення дорослого – допомогти дошкільнику жити власними силами, у злагоді з довкіллям та злагоді із собою.

Методичне об’єднання – традиційна форма підвищення фахової майстерності педагогів дошкільних навчальних закладів. Завдяки інноваційним підходам до організації його роботи,  методичне об’єднання стає лабораторією педагогічної майстерності, осередком перспективних ідей, провідним чинником розвитку діяльності освітян.
Слід пам’ятати, що кожне засідання методичного об’єднання в ДНЗ району – це передусім спеціальна форма організації пізнавальної діяльності педагогів-дошкільників. І щоб ця діяльність була продуктивною, дуже важливо створювати на засіданні комфортні умови навчання, за яких кожен учасник відчуває свою інтелектуальну спроможність. Такий підхід до організації методичного об’єднання  педагогів дає змогу об’єднати їх спільною метою, спонукати їх до пошуку нових ідей, вияву творчої ініціативи. А головний результат роботи – формування готовності педагогів до саморозвитку, сприйнятливості до педагогічних інновацій.
Сьогодні людство стоїть на порозі нового етапу свого розвитку: переглядається система цінностей, змінюється світобачення, стають іншими погляди на звичні речі. Люди почали жити поспіхом і переобтяжені буденними справами, втрачають вміння насолоджуватись життям, тихо радіти, дивуватись йому.
Саме цьому вчать своїх вихованців педагоги Стадницького ДНЗ «Журавлик» (Оксана Мельник, завідувач ДНЗ), адже не дарма визначили для своєї діяльності девіз закладу: «Призначення дорослого – допомогти дошкільнику жити власними силами, у злагоді з довкіллям та згоді із собою», де основними завданнями поставили перед собою не лише навчати дошкільника жити у злагоді з довкіллям, а й вчити його адекватно реагувати на події, оптимістично ставитись до життя, довіряти людському оточенню та відчувати себе захищеним ним.
І от уже багато років колектив ДНЗ цілеспрямовано, віддано та творчо крокує вперед, спокійно та впевнено ведучи в складний світ своїх вихованців.
    Немало роботи проведено з того часу, коли стояла напівзруйнована будівля дитячого садка в густих заростях бузини, забута людьми та Богом.
А почалося все з розумного молодого та енергійного чоловіка, якого обрали жителі села очільником своєї громади – Владислава Яклюшина. І не помилилися мешканці Стадниці у своєму виборі. Завирувало життя на селі. Безліч проблем вирішував сільський голова для своєї громади, не обділив увагою і дошкільнят, відновивши всього за три місяці дитячий садок. І так уже повелося, що з тих пір не шкодує Владислав Володимирович для найменших жителів Стадниці ні своїх сил, ні часу, ні грошей. Тому й розквітає заклад щороку, тому й працює віддано колектив, тому й підтримують та допомагають батьки, тому й почуваються захищеними діти.
І радісно поспішають до садочка щоденно 40 дітей, переступають поріг закладу, тому що знають, що чекають їх привітні та відкриті серця вихователів, які люблять і розуміють дитячий світ сподівань, мрій і захоплень. Ірацює колектив віддано, творчо та ефективно, тому що розуміє свою відповідальну роль в навчанні та вихованні дітей нового покоління.
На базі ДНЗ «Журавлик» с. Стадниця, 27 травня 2014 року, методистами ВРМЦЗО Тетяною Григораш та Світланою Коваль було проведено спільне підсумкове методичне об’єднання керівників ДНЗ та практичних психологів ДНЗ району.
Вдало створив творчу атмосферу заходу колектив дитячого садка, підготувавши розвагу для дітей старшого дошкільного віку на тему: “Радо ми гостей стрічаєм – і самі в гостях буваєм” (вихователі Людмила Поліщук та Марина Шепель).
Дорослі, разом із вихованцями закладу, за допомогою засобів художньої літератури, музики, народної пісні поринули у цікаву мандрівку, д мали нагоду дізнатися, що всі люди, які живуть на планеті Земля, рівні, познайомитись з поняттям “людство”, і ті українці та інші національності, що живуть в Україні,- складова його частина.
Поділились досвідом педагоги ДНЗ «Журавлик»: як  закріпити знання дітей про Глобус - модель планети Земля; як навчити розрізняти країни за однією характерною ознакою; як формувати у дітей знання про Україну - велику суверенну державу, знайти її місцезнаходження на карті.  
Почули присутні незабутню розповідь про сусідні держави – Білорусь і Росію, а також країни, що суттєво відрізняються від нашої Батьківщини та знаходяться в різних куточках нашої планети. 
Показали освітяни дитячого садка, як виховувати у дітей любов до рідного краю, почуття приналежності до свого народу, його духовної та матеріальної культури, яку слід оберігати та збагачувати Землю. 
Тепла і невимушена, щира та зворушлива атмосфера заходу сприяла відвертій розмові однодумців. 
Слід зазначити, що методична служба району активно співпрацює з психологічною, тому, в свою чергу, практичні психологи Антоніна Копчинська (ДНЗ «Казка» смт Стрижавка) та Тетяна Гусейналієва (ДНЗ «Дзвіночок» с.Бохоники) у психолого-педагогічному практикумі з елементами тренінгу на тему «Профілактика емоційного вигорання серед педагогів» довели, помилково вважати що представники так званих «комунікативних» професій краще за спеціалістів решти галузей здатні долати стрес, знаходити вдале розв’язання особистих і професійних проблем або зовсім не зважають на ці проблеми як на незначні подразники завдяки тому, що вони досконало обізнані на «комунікативності» як такій.  Звичайно, це не вигадки. Саме висококваліфікованих спеціалістів так званих «комунікативних» професій може спіткати така біда, як емоційне вигорання. Через це досвідчені фахівці у розквіті сил та на піку кар’єри раптом розгублюються та втрачають інтерес до своєї роботи — ще вчора такої цікавої та важливої для них? Пояснень виникнення цієї проблеми може бути безліч, але сучасним психологам на думку перш за все спадає «синдром емоційного вигорання» - саме так називається це явище, від якого не застрахована жодна людина.  
Запрошені гості із задоволенням брали участь у практичних завданнях, грали в ігри, працювали в тренінгу єдиною командою.
За буденною метушнею ми ризикуємо випустити з виду те, що насправді зможе зробити наше життя щасливим. Іноді, допоки все зрозумієш, пройде ціле життя. А світ так просить в нас любові і добра…
Бажаємо вам проводити більше часу з тими, хто вселяє у вас надію, силу, віру, любов!

Підготували методисти ВРМЦЗО Григораш Т.М. та Коваль С.А.

  

Категорія: Інформації | Переглядів: 609 | Додав: IgorMV
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ЦНІЗЗОВР; 2024