ВІДДІЛ ОСВІТИ ВІННИЦЬКОЇ РДА
Меню сайту

Block title
Block content

Пошук

Вітаю Вас, Гість · RSS 01.05.2024, 14:24

Головна » 2017 » Листопад » 2 » Нарада керівників загальноосвітніх навчальних закладів
17:42
Нарада керівників загальноосвітніх навчальних закладів

Нарада керівників загальноосвітніх навчальних закладів

 1 листопада 2017 року в актовій залі Вінницької районної ради відбулася урочиста нарада керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

На нараді були присутні голова Вінницької районної державної адміністрації Демченко М.І.,голова Вінницької районної ради Сітарський С.М., голова районної організації профспілки працівників освіти П’ятак М.М.,голова Вінницької районної організації Всеукраїнського Фізкультурно-спортивного товариства «Колос» АПК Україна Юсумбелі Р.А., депутати-освітяни Вінницької районної ради, а також керівники навчальних закладів, педагогічні працівники.

      Урочиста частина розпочалася із вручення педагогічним працівникам Грамот Вінницької районної державної адміністрації, Вінницької районної ради та відділу освіти з нагоди Дня працівника освіти.

       Після урочистої частини була проведена планова нарада керівників загальноосвітніх навчальних закладів району, на яку був запрошений начальник Вінницького приміського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області Кубик В.А. детально розповів про пенсійну реформу, адже станом на сьогоднішній день проходить процес реформування.

       Начальник відділу освіти Томусяк С.М. зосередила увагу на основних аспектах Закону України «Про освіту », зокрема зазначила , що нові державні стандарти освіти та 12-річний термін навчання впроваджуватимуть відповідно до нового Закону України «Про освіту», який набрав чинності 28 вересня 2017 року.

Міністерство освіти і науки та Департамент освіти і науки Вінницької облдержадміністрації надали роз’яснення щодо виконання деяких норм нещодавно ухваленого закону – зокрема, про атестацію шкіл, призначення директорів на конкурсній основі про фінансову звітність керівників.

 Документ передбачає повну та системну реформу загальної середньої освіти, що несе за собою нові державні стандарти освіти, 12-річний термін навчання, запровадження нових навчальних програм, підручників і засобів навчання та створення профільної старшої школи.

Нові державні стандарти впроваджуватимуться поступово. Зокрема, у сфері початкової освіти зміни запровадять з 1 вересня 2018 року. Базова загальна середня освіта зазнає змін з 1 вересня 2022 року, у сфері загальної середньої освіти зміни розпочнуться з 1 вересня 2027 року. Окрім закону, зазначила Томусяк С.М., будуть і перехідні положення, оскільки виникає багато питань щодо організації освітнього процесу по-новому.

Окрім того, запроваджуватиметься автономія навчальних закладів, яка передбачає собою академічну, організаційну, кадрову та фінансову автономію. Також, відповідно до нового закону,заклади освіти стануть більш відкритими та прозорими, про що свідчитиме наявна у відкритому доступі важлива інформація, така як статут, ліцензії, сертифікати, акредитація програм, органи управління, освітні програми, вакансії тощо. Ще одним елементом прозорості є оприлюднення кошторисів і фінансових звітів про отримані та використані кошти, а також щодо наданої благодійної допомоги.

З прийняттям нового закону відміняється й державна атестація навчальних закладів. Задля підвищення рівня якості освіти, відповідно до нового закону, планується створити Державну службу якості освіти, серед функцій якої буде ліцензування й акредитація, моніторинг якості освіти, громадський нагляд та атестація й сертифікація педагогічних працівників.   

Світлана Михайлівна звернула увагу присутніх на те, що в новий закон закладена нова система мотивації та підвищення кваліфікації вчителів. Зокрема, документ передбачає систему добровільної зовнішньої незалежної сертифікації вчителів. Планується, що це буде перевірка педагогів на володіння предметом, уміння спілкуватись з дітьми та використання сучасних методик компетентнісного навчання. Вчителі, які успішно пройдуть сертифікацію, отримуватимуть 20% надбавки до зарплатні.

Також будуть розширені способи підвищення кваліфікації для педагогів. Закон надає можливість учителям обирати місце та форми підвищення кваліфікації, яку можна буде отримати на тренінгах, у профільних установах та інших навчальних закладах.

Загальна кількість годин для підвищення кваліфікації вчителя впродовж 5 років не може бути меншою 150 годин. Вчитель має сам визначити коли та де проходити підвищення кваліфікації.

        Головний бухгалтер відділу освіти Бабіч Л.М. наголосила присутнім про проведення інвентаризації матеріальних цінностей, що значаться на балансі відділу освіти.

       Завідувач ЦНІЗЗОВР Табанюк А.А. детально розповіла керівникам закладів про алгоритм проведення атестації педагогічних працівників у 2017-2018 навчальному році. Зосередила увагу на змінах в новому «Законі про освіту» щодо атестації та сертифікації педагогічних працівників (ст. 50 і ст. 51 Закону), курсів підвищення кваліфікації(ст. 59 Закону).

      Головний спеціаліст відділу освіти Медяна І.М. проінформувала керівників закладів про подальше навчання та працевлаштування випускників навчальних закладів району у 2017 році.

 

 

Категорія: Інформації | Переглядів: 736 | Додав: InnaMedyana
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ЦНІЗЗОВР; 2024