ВІДДІЛ ОСВІТИ ВІННИЦЬКОЇ РДА
Меню сайту

Block title
Block content

Пошук

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 19:02

Головна » 2013 » Травень » 20 » Фестиваль-конкурс "Колискова пісня"
10:54
Фестиваль-конкурс "Колискова пісня"
Яке це щастя — просто в світі жити…
З нагоди відзначення Дня матері, Міжнародного дня сім'ї та Дня захисту дітей, 16 травня 2013 р., в приміщенні актової зали Вінницької районної ради,  відбувся районний фестиваль-конкурс «Колискова пісня». 
До участі у Фестивалі запросили дітей до 6 років, працівників дошкільної освіти, батьків, бабусь та дідусів Вінницького району.
Завданнями Фестивалю-конкурсу є:
- відродження кращих народних традицій національного виховання дітей дошкільного віку;
- виявлення і підтримка кращих працівників дошкільної освіти, батьків, дідусів та бабусь - знавців колискових пісень;
- залучення митців, професійних виконавців до творчої співпраці з навчальними закладами, що працюють з дітьми дошкільного віку;
- узагальнення та поширення кращого досвіду етнопедагогіки з дітьми дошкільного віку;
- збагачення репертуару навчальних закладів для дітей дошкільного віку, батьків, творами класичної спадщини українського народу та інших народів світу, а також сучасними творами.
На фестиваль-конкурс були запрошені представники відділу освіти, голова районної ради профспілки працівників, Тетяна Іванівна Мельник - директор комунальної установи «Вінницький районний методичний центр закладів освіти» побажала всім присутнім: «Нехай колискові, які прозвучать сьогодні з уст наших учасників поведуть нас у чарівний світ дитинства, адже почалося воно від маминого співу, від дотику ніжної неньчиної руки... 
Найбільше щастя для татуся й мами —
Це в дивосвіт вести своє дитя.
І захищати серцем і руками
Малу й тендітну свічечку життя».
Оцінювали виступи на чолі з Тетяною Мельник: Світлана Анатоліївна Коваль - методист з дошкільного виховання ВРМЦЗО, Нонна Георгіївна Хоходра - музичний керівник Деснянського НВК «ДНЗ» ЗОШ І ст., Маргарита Володимирівна Довгань - вчитель музичного мистецтва ЗОШ І-ІІ ст. с. Зарванці.
Колискові пісні належать до поезії пестування, яку створив народ. Головне їхнє призначення - приспати дитину. У цьому секрет, манер виконання, характеру виразності, ритміки, звучності та багатства рим, монотонності наспіву.
Ритм колискової пісні визначається гойданням колиски. Пісні цього жанру обов'язково сольні, їх носії й виконавці - жінки: бабусі, матері.
Маля-немовля не знає мови, не розуміє слів. Але материнська, любов і народна мудрість створили диво дивне — колискову пісню...
 Розпочала свято, переможниця фестивалю-конкурсу в номінації професіональне виконання, Оксана Валеріївна Мазніцька, музичний керівник ДНЗ „Барвінок" с. Якушинці, яка сольно виконала прекрасну «Колискову зорі» з репертуару Ніни Матвієнко.
Вихованка ДНЗ «Ромашка» смт Вороновиця  Валентина Бевз заспівала «Лялькову колискову» муз. А.Варламов, сл. Г. Ладонщиков, і стала абсолютною переможницею у номінації дитяче виконання.
Учасники  ансамблю  «Соловейки»  ДНЗ  с. Агрономічне виконали «Колискову про маму».
Мати і донька, Вероніка та Наталія Василівна Ковальчук, представниці ДНЗ "Золотий ключик" с. Хижинці заспівали «Колискову для матусі», автор муз. і сл. Наталія Май.
Вихованці ДНЗ „Веселка" смт Вороновиця, Толя Довгань та Софійка Нечипорук, під акомпанемент музичного керівника Неоніли Іванівни Білої, виконали твір «Чарівні сни з мамою»  сл. В. Біленка, муз.  В. Пузанкової.
Вероніка Блащук разом з Юлією Іванівною Козак, у супроводі дитячого колективу ДНЗ „Журавлик" с. Стадниця, з гарно підібраними декораціями і костюмами та хореографічним супроводом продемонстрували «Колискову для матусі» автор муз. і сл. Наталія Май.
Незабутні враження залишила чудова постановка «Розмова…» Анжели Валеріївни Мазур, музичного керівника ДНЗ  «Казка"  смт Стрижавка. 
Манерв виконання «Розмови…» дівчаток - «янголяток» ДНЗ  «Казка"  смт Стрижавка зворушив та розчулив усіх присутніх в залі, а «Мамина  колискова» сл. та муз. Наталії Май, яку заспівала сольно музичний керівник ДНЗ  «Казка"  смт Стрижавка Оксана Григорівна Косенко повела нас у чарівний світ дитинства, саме тому виконавці отримали приз симпатій глядачів. 
На завершення фестивалю пролунала «Колискова Україні» сл. та муз. Наталії Май від представниць ДНЗ „Сонечко" с. Комарів: музичний керівник Неоніла Іванівна Біла, вихователь, Ірина Миколаївна Грабовська та завідувач Олена Сергіївна Оцвера. 
Колискові пісні — джерело ніжності, любові, людяності й добра. Вони навчають любити правду, батька й матір, поважати старших. Звертання до дитини з умовлянням спати, до птахів і тварин — оберігати сон дитини, оспівувати колиску, звіряток, квіти, дерева, любов до рідної землі становлять зміст цих пісень.
Учені-психологи дослідили та знайшли незаперечні докази того, що колискова пісня чудодійно впливає на серце й почуття, на душевне здоров'я не лише малят-немовлят, а й усіх і кожного, хто її чує. 
На пропозицію ведучої, Галини Богданівни Комар, вихователя ДНЗ «Казка» смт Стрижавка, учасники відпустили повітряні кульки, а разом з ними і свої заповітні мрії… 
«Хай усіх нас вітає кожного дня привітне сонечко, хай цвіте на личках дітей радісна усмішка, і хай завжди дзвенить веселий дитячий сміх.
Бо вихованці-дошкільники, Вінницького району, є нашою гордістю та гарним майбутнім.
Яке це щастя — просто в світі жити, 
Всміхатись щиро сонечку й хмаркам
І світові чарівному радіти, 
І дивуватись росяним квіткам...
Приходить в світ дитя не випадково, 
У кожного свій шлях, своя мета.
Прожити вік змістовно та казково. 
Задача не така уже й проста.
Життя складне і легко не буває, 
Та ти людина й це не забувай.
І хай там як негода не кружляє, 
А ти з прямого шляху не звертай» -  подякувала Всім учасникам за свято  Світлана Коваль –  методист з дошкільного виховання ВРМЦЗО

Категорія: Інформації | Переглядів: 1372 | Додав: IgorMV
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ЦНІЗЗОВР; 2024