ВІДДІЛ ОСВІТИ ВІННИЦЬКОЇ РДА
Меню сайту

Block title
Block content

Пошук

Вітаю Вас, Гість · RSS 18.04.2024, 20:05

Головна » 2014 » Лютий » 25 » День пам'яті про Авганістан
18:58
День пам'яті про Авганістан

15 лютого… Це свято чи день скорботи? Для тих, хто пройшов крізь пекло Афгану і, вирвавшись з обіймів смерті,повернувся живим,звичайно, це свято. А для тих, хто в далеких і чужих горах втратив сина, батька, брата чи онука – нагадування про  страшну втрату. А для нащадків хай це буде Днем пам’яті про війну,яка тривала вдвічі довше, ніж Велика Вітчизняна, яка позбавила життя 160 тисяч синів України.
Дорогами Афганістану пройшли і наші односельчани:
1.Гоцелюк Микола Семенович
2.Зеленько Михайло Борисович
3.Кащенко Микола Дмитрович
4.Соболєв Віктор Юрійович
5.Шаталюк Ніна Олексіївна
6. Шаргородський Віктор Володимирович
7. Шевчук Микола Іванович
8.Клименко Віктор Миколайович трагічно загинув уже в незалежній Україні.
Лихо Афганської війни не обійшло і наше село. У горах Афганістану обірвалося життя хуторянина Сергія Федоровича Жолонка.
В цьому році, напевно, всі національності бувшого Радянського Союзу відзначають 25-річчя виведення радянських військ з Афганістану
Вінницькі Хутори теж відмітили цю дату: поклали квіти на могили , провели тематичний вечір «Афганістан… Світла пам'ять».
До початку заходу педагогічний та учнівський колективи разом із сільським головою В.Кравченком, який від імені усієї громади Вінницьких Хуторів віддали честь, положивши корзини з квітами на могили воїнів-інтернаціоналістів С. Жолонка та В.Клименка, а також відвідали авто зупинку, на якій прикріплена меморіальна дошка в пам'ять Жолонка.
Захід складався з двох частин:
1 – вшанування воїнів – інтернаціоналістів; 2 – презентація книги пам’яті про загиблого земляка С. Жолонка.
На вечорі  були присутні учасники афганських подій:
Шаталюк Ніна Олексіївна, Соболєв Віктор Юрійович, Шевчук  Микола Іванович, Зеленько Михайло Борисович, вдова Клименко Марія Іванівна, а також рідні, близькі, однокласники С.Жолонка.
Вечір відбувся за сприянням  і матеріальної підтримки сільської ради і сільського голови Валерія Кравченка, який привітав і відзначив воїнів-афганців, вдову і рідню загиблого.
Активну участь в організації і проведенні цього заходу брали: зав сільською бібліотекою Тетяна Савчук, педагог-організатор Руслана Магденко та учні 9 тих класів Вінницько-Хутірського НВК, керівники гуртків КЗ «Вінницький районний Будинок дитячої та юнацької творчості» Галина Лиса та Володимир Карпуша, директор Мумро В.В., худ.керівник, та оператор Вінницького районного Будинку культури, педагоги школи естетичного виховання.
Зворушливі слова, вірші торкнулися найпотаємніших струн душі присутніх.
В сценарій органічно був вплетений танець з вишитими рушниками на мелодію незабутньої «пісні про рушник» А. Малишка у виконанні зразкового  танцювального колективу «Мальви» (керівник О.Попова)
Родзинкою заходу були пісні афганської тематики у виконанні Олега Козяра.
Неординарно вшанували пам'ять про С.Жолонка у вигляді книги пам’яті на основі спогадів рідних, близьких і друзів загиблого.
Під час перегляду на очах присутніх бриніли сльози і в залі стояла надзвичайна тиша. І навіть після того як ведучі оголосили про закінчення вечора, глядачі  ще якусь хвилину – другу залишалися мовчазними і незворушними на своїх місцях.
Організатори сподіваються, що підростаюче покоління навчиться аналізувати вчинки своїх попередників,сподіваються, що наші діти будуть берегти мир і цінуватимуть людське життя.
А ще ми , дорослі, плекаємо надію, що на долю наших дітей ніколи не випаде така жорстока і безглузда війна.


Лиса Г.С., керівник гуртків, туристсько-краєзнавчого напрямку
Савчук Т.М., зав. бібліотекою с. Вінницькі Хутори.





Категорія: Інформації | Переглядів: 700 | Додав: IgorMV
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ЦНІЗЗОВР; 2024